Водещи новини

Страстната седмица – символ на духовното пречистване и смирение на човека

От утре започва Страстната седмица, която предшества православния Великден. Днес Възкресение Христово празнуват католици и протестанти.

 
Всеки един от дните в нея се нарича „велик и свят”, защото превъплъщава последните дни от живота на Исус Христос, преминали в страдания.
• Велики понеделник – от Велики понеделник започва голямото великденско чистене. Освен това понеделникът е и последният от дните, през които може да се пътува.
• Велики вторник – според църковния обичай това е ден на поучения и последни нравствени наставления.
• Велика сряда – на този ден на жените им е забранена всякаква домакинска работа (чистене, пране, шиене, готвене и т.н).
Велики четвъртък е отреден за обредното боядисване на яйцата. В миналото това, колко яйца ще се боядисат, се е определяло от броя на членовете на семейството.
• Разпети петък – денят, в който е бил разпнат Исус Христос. Не се работи нищо. Смята се, че, ако хората не спазват тази повеля, ще ги сполети нещастие. Строго са забранени песните и веселбите.
Обичаят повелява в този ден да се мине под маса. Така човек символично се пречиства от своите грехове и оставя всички тежести и проблеми в ръцете на Бога.
На Разпети петък постът в Православната църква е много строг – нито се яде, нито се пие.
• Велика събота –До обяд се разрешава домакинската работа, която после се забранява. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисват яйцата за Великден.
Пасхалната служба за Възкресение започва малко преди полунощ, а точно в 00.00 часа водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с думите: „Христос воскресе”, на което богомолците отговарят: „Во истина воскресе”.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.