Водещи новини

Има надежда. Въпреки залинялата духовност

„Поясът в нашата народопсихология разделя тялото на две половини. Долната, символ на материалното у човека, и горната, която отговаря за духовността.

 В нея са разумът и сърцето. Така препаската балансира двете части, карайки ги да живеят в една естествена симбиоза“. Тези думи на великия Антон Дончев ме накараха да се замисля над днешното ни битие и дух. Сегашният българин, за разлика от възрожденския си предшественик, замени пояса с вратовръзка и така удвои и утрои територията на материалното в себе си, поставяйки там и своето сърце. За Духа нашият съвременник отреди само главата и то в много случаи изпразнена от съдържание. Та затова нека не се чудим на този безумен стремеж към още повече имане, който получава по пътя си нашата залиняла духовност. Това е просто следствие от нормалната, наша си българска еволюция. Обществото живее по-добре, когато не е „Арт“. Липсата на изкуството не е като липсата на ток, вода телефон и интернет. Дори и без изкуство ние пак ще сме „осветлени“, къпани (понякога „чипкани“), свързани и информирани. Ще бъдем с нормално работещ стомашно-чревен тракт и отделителна система, караща ни да се гордеем с нейния краен продукт, като че сме изкарали чрез нея нещо кой знае какво, забравяйки, че „кой знае каквото-то“ излиза отпред, а не отзад, и не се изкарва, а се ражда.“
С тези думи на 1 април откри своята изложба в Историческия музей панагюрският бунтар Нистор Хаинов. От картините му се разбира какво го е вълнувало и терзаело през изминалите няколко години, през които не се появяваше на родна сцена. А терзанията са тровили душата му, но не са успели да я обезличат. Напротив! Направили са я хем по-чувствителна, хем по-устойчива срещу блатното състояние на мнозина.
Песента на Слави Трифонов за съвременната българска картина „Няма такава държава“ подсили усещането за потъване, за момент натъжи публиката, но в показаните от Нистор платна блика оптимизъм. Самият творец го заяви: „Тази изложба е плод на действителността. А щом реалността все още е способна да ражда изкуство, то значи има надежда!“
Топли думи към твореца Нистор Хаинов отправи зам.-кметът на общината по хуманитарни дейности Галина Матанова, а свои стихове му подари поетът Иван Станчев.На официалното откриване на изложбата присъстваха десетки панагюрци от различни сфери: учители, художници, представители на Ротари клуб – Панагюрище, в който членува от години и Нистор Хаинов, членове  на панагюрския Лайънс клуб… Сред гостите бе и меценатът на културата проф.д-р Лъчезар Цоцорков, председател на УС на „Асарел-Медет“ АД. Изложбата може да бъде видяна до 20 април.

   

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.