Водещи новини

В библиотеката празнуваха рождения ден на Андерсен и Международния ден на детската книга

С четене на приказки и анимационни филмчета днес в Общинска библиотека „Стоян Дринов” бе отпразнуван Международният ден на детската книга.

Децата сами прочетоха „Царят е гол”, а „Малката кибритопродавачка” им представи директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев. Той накратко им разказа поводът за днешното събиране – рожденият ден на Ханс Кристиян Андерсен, написал едни от най-обичаните детски приказки. Преди 210 години на 2 април в Дания се ражда талантливият разказвач, чиито истории са разплаквали, вълнували и насърчавали поколения деца да растат смели, да мечтаят и да търсят истината. Сред най-популярните приказки на датския писател са „Малката русалка”, „Грозното патенце”, „Дивите лебеди”, „Палечка”, „Принцесата и граховото зърно”, „храбрият войник”, „Цветята на Ида”.
От 1967 година насам 2 април е обявен за Международен ден на детската книга, а по случай 200-годишнитата от рождението на Ханс Кристиян Андерсен 2005 година е обявена за Година на Андерсен в Дания.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.