Над 3000 трудови злополуки са регистрирани през миналата година

През 2014 г. в Националния осигурителен институт (НОИ) официално са регистрирани 3 038 трудови инциденти.

От тях за трудови злополуки са приети 2 807, като 2 359 са станали на работното място, а 448 – при отиване или връщане от работа. Смъртните злополуки са общо 118, от които 8 са с жени. Загубените календарни дни от трудови
злополуки са общо 132 419. Териториалното разпределение на подадените декларации за трудови злополуки по териториални поделения на Националния осигурителен институт показва, че за област Пазарджик делът им е 1,35%, като най-много те са в София-град – 32,19% и най-малко във Видин – 0,16%.
Разпределението на трудовите злополуки по икономически сектори на Класификацията на икономическите дейности (КИД-2008) показва, че от общо 21 икономически сектори, в 19 са допуснати трудови злополуки. Секторите с най–голям брой трудови злополуки са: „Преработваща промишленост” (727); „Транспорт, складиране и пощи” (299) и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” (260). Тези, в които са допуснати най-малко трудови злополуки, са: „Операции с недвижими имоти” (12), „Други дейности” (16) и „Професионални дейности и научни изследвания”
(28). В секторите „Дейности на домакинства като работодатели; недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление” и „Дейности на екстериториални организации и служби” не са допуснати трудови злополуки.
Загубените календарни дни от трудови злополуки през миналата година са общо 132 419. Подадените декларации за трудови злополуки са със 78 повече, в сравнение с 2013 г. Има и увеличаване на общия брой трудови злополуки с 39. Злополуките, станали на работното място, се увеличават с 95. Смъртните злополуки са повече с 26.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.