Водещи новини

В Пазарджишко няма заболели от Туларемия

От началото на 2015 г. са регистрирани 14 случая на Туларемия в България.

Заболелите са от град София, областите Стара Загора, Бургас, София, Хасково и др. Седем от тях са ловци, при които заразяването е вследствие обработка и консумация на умрели диви зайци и отстреляна птица, петима са лица, живеещи при лоши санитарно-битови условия и наличие на гризачи в жилищните помещения. Заболелите са на възраст от 37 до 74 г., като сред тях има и деца. Министерството на здравеопазването информира регионалните здравни инспекции за разпространението на болестта, необходимостта от предприемане на мерки и повишаване на здравно-просветната дейност сред населението.
Д-р Магдалена Станева, директор на дрекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ Пазарджик, съобщава, че в Пазарджишка област няма и не е имало регистрирани случаи на Туларемия.
В интервю, публикувано на rzipz.net, д-р Станева обяснява – Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което се отнася към групата на зоонозите. То се причинява от Francisella tularensis – грам-отрицателен микроорганизъм, който се развива в аеробна среда. Резервоар на заболяването са дивите животни – гризачи, хищни животни, зайци и др. Сред животните заболяването се разпространява по трансмисивен начин – чрез ухапване от различни насекоми (комари, кърлежи) или по хранителен път (чрез храна и вода).
Туларемията се среща по-често при ловци, селскостопански работници или хора, които работят на полето. Заразяването става по контактно-битов път – при пряк контакт с гризачи, зайци, при дране на кожи, клане на животни, одраскване, порязване и др.
След навлизане на микроорганизмите, по някои от описаните пътища, те достигат до регионалните лимфни възли, които се уголемяват и стават болезнени. Причинителят на туларемията прониква дори през неувредени кожа и лигавици. По лимфен и кръвен път бактериите достигат до различни органи в тялото, където се развиват възпалителни промени и огнищна некроза и грануломи – в лимфните възли, белите дробове, слезка и др.
Болестта не се предава от човек на човек. Заболяването е тежко, но смъртни случаи почти не са регистрирани. Инкубационният период на заболяването е 3-5 дни, но може да достигне до 14 дни. Началото на заболяването е остро, с грипоподобна симптоматика: болки в ставите и мускулите, висока температура, безапетитие, гадене, повръщане, кашлица. Клиничните прояви на заболяването зависят от входната врата и се развиват в различни форми: белодробна – инфекция на белите дробове и плеврата; чревна – болка в коремната област, повръщане, диария и т.н.
Основното лечение на туларемията е антибиотичното, след потвърждаване на диагнозата от лекар специалист. Препоръчва се пациентите да бъдат настанени в болнично заведение и да им се проведе ефективна антибиотична терапия поне за 10-14 дни. При обработка на дивеч да се употребяват ръкавици, защитни очила и да се вземат всякакви предпазни мерки. Необходим е и строг ветеринарен контрол над месото от дивеч.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.