Стотици празнуваха Сирни Заговезни и гониха злите сили в Бъта, Попинци и Елшица

Стотици жители и гости на панагюрските села Бъта, Попинци и Елишица отпразнуваха днес Сирни Заговезни.

В Бъта Рогачът бе разигран към 11 часа, съпровождан бе от кукери и маскирани възрастни и деца, които със звънци и китки чемшир гониха злите сили.
В Попинци освен Рогач имаше и пролетни игри край въртяжката. Кръшни хора извиваха самодейците от фолклорен танцов състав „Искра”.
В Елшица наред с кукерската група за доброто настроение на всички свири оркестър „Красен” с ръководител Цанко Ненков и пя народната изпълнителка Силвия Ненкова. Празникът и в трите села бе уважен от кмета на общината Никола Белишки.
По традиция на Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. Празникът се нарича още Поклади и Прошка.
Традицията по Заговезни хората да се маскират датира още от Средновековието и дори много преди това, но в България тя е разпространена само в някои краища, сред които и Панагюрско. Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората. Карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т.е. настъпването на пролетта и края на зимата.
Повече снимки от празника в панагюрските села може да откриете на фейсбук страницата ни.

 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.