четвъртък , 9 май 2024

XIV фолклорен фестивал в Попинци ще е на 28 март

Четиринадесетото издание на фолклорния фестивал на маскарадните и кукерски игри в Попинци ще е на 28 март.

Фестивалът  има за цел да покаже фолклорните традиции, свързани със зимните и пролетни български празници и маскарадните игри, и да съдейства за съхраняването и популяризирането им сред младите хора. Той се провежда от 1977 година, през интервал от три години и се е утвърдил като единствен такъв в Пазарджишка област.
Очакваме не по-малко от 900 участници, колкото бяха през 2012-та, сподели секретарят на читалище „Искра” Донка Шопова и припомни, че те са били в 21 групи от 16 общини, от 7 области в страната. Към момента все още се очаква потвърждение на някои от членовете на журито, което на 28 март ще оценява самодейците.
Празникът в Попинци ще започне още на 27 март, когато вечерта на открито в центъра на селото концерт ще изнесе гостуващ професионален ансамбъл. Фестивалът официално ще бъде открит в неделния ден от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който за втори път ще е негов патрон.
Съставът за автентичен фолклор към „Искра” пръв ще се представи с „Пролетни игри край въртяжката” и кукери, които няма да участват в конкурсната програма.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.