Водещи новини

С подобрени условия за работещите е новият отраслов колективен трудов договор в добивния бранш

„Компаниите от минерално-суровинния бранш показаха за пореден път, че работят прозрачно и с грижа за работниците и служителите.

Това е сигнал, че човекът, неговата сигурност, стандарт на живот, здраве и безопасност са поставени на първо място“, e заявил при подписването на новия отраслов колективен трудов договор проф.д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Българската минно-геоложка камара.
Минималната заплата за работещите в дружествата от минерално-суровинния сектор е по-висока  с коефициент 1.4 спрямо минималната работна заплата за страната. За всяка година придобит трудов стаж се заплаща допълнително възнаграждение в размер на 0.9% от основната заплата за работещите при надземни условия и 1% за работещите при подземни условия.
Въпреки дефлацията за последните две години е договорено увеличение на минималната стойност на безплатната храна. Синдикатите и работодателите са се договорили да обсъждат перспективите за съхраняване и разкриване на работни места. Нови по-добри условия за работещите са постигнати и в областта на социалното партньорство, условията за синдикална дейност, здравословните и безопасни условия на труд, като целта е да се повиши жизненият стандарт на работещите в добивната промишленост.
Договорът се отнася за отрасъл „Проучване, добив и преработка на минерални суровини” и действието му е за срок от две години. С него се уреждат въпросите на трудовите и осигурителните отношения – доходи, трудова заетост, социално обслужване, условия на труд, социално партньорство.
Той е приложим за всички заети в минерално-суровинния отрасъл, тъй като през 2011 г. действието на отрасловия договор беше разпростряно върху целия бранш.
От името на работодателите документът е подписан в края на януарии от проф.Цоцорков, а за синдикатите подписи са положили инж. Валентин Вълчев – председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, и инж. Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация „Подкрепа”.
ИЗТОЧНИК: сайтът на „Асарел-Медет“ АД

Вижте още

Работни места има в изобилие в общините Панагюрище и Стрелча, желаещите за работа са кът

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че къъм 6 март свободните работни местаза специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.