Водещи новини

Мария Петришка: Йога ни помага да разберем каква е причината за дисбаланс в организма ни

Вече втора година група от 10-20 човека се среща за своята редовна йога практика всека сряда в спортната зала на стадион „Орчо Войвода“.

„В началото имаше много желаещи. Много хора ми се обаждаха и споделяха проблемите си, очаквайки помощ от заниманията с йога. Повечето хора, които идваха в началото, не знаеха какво е йога .
Едни се отказаха , други идват, когато е удобно  за тях,
но има една група, с която постепенно и без усилия оформихме едно малко панагюрско йога семейство“, разказва Мария Петришка. Тя е човекът,
благодарение на когото това семейство е факт.
Как се ражда идеята й за подобен вид занимания?
След дълго боледуване и срещата й с традиционната медицина Мария се чувства все по-болна . В един момент решава, че някъде греши и трябва да открие тази грешка. Тогава се запознава с йога. Първоначално от книжки и тв предавания, попадайки на различни йога практики и търсейки своя учител. Открива го в лицето на Уляна Урсова – йога учител от Пазарджик . „Посещавайки нейните занимания с моите приятелки Дечка Мангова и Евгения Цветкова, всеки път коментирахме практиката с  Иван Митовски и изпълнението на самите асани. Решихме, че ще е прекрасно, ако имаме местенце, където да практикуваме поне веднъж седмично, да споделим ползите от йога практиките със други свои съграждани, както и своите усещания и чувства след всяка практика.Така започна всичко. Това ме мотивира да се включа в курса за йога инструктори към НСА „Васил Левски и БФЙ“, разказва стопанката на механа „Старата къща“.
За благоприятното въздействие върху човешкото тяло и ум на йогата тя подчертава, че „йога не е Панацея, йога не се счита за лечение, но тя е превенция към заболявания. Засилва здравето ни така, че да не се поддава лесно на дисбаланси.
Йога ни помага да разберем каква е причината за дисбаланс в организма ни, когато такъв все пак настъпи“.
Мария Петришка споделя от собствен опит, че „чрез асаните в йога развиваме здраво , гъвкаво, добре оформено тяло. Почти всяка асана въздейства върху сухожилията, „смазва“ ставите и тонизира мускулите ни. Има много асани, при които тялото се превива напред и оказва натоварване върху мускулите на корема ни, стягайки коремната  ни преса. Бихме могли да  лекуваме и  гръбначни изкривявания с йога, а също успешно изправим стойката си. Асани, свързани с определено позициониране на главата, спомагат за контролирано нахлуване на кръв в мозъка ни и подобряване на паметта и мисловната ни  дейност. С правилно изпълнение на асаните можем да масажираме  вътрешните си органи и да подобрим функцията на жлезите в организма.Това води до по-добро функциониране на тялото ни и в частност на сърдечносъдовата, храносмилателната и ендокринната ни системи (вътрешната секреция на жлезите).
Чрез дихателните упражнения (Пранаяма) йога работи  за разширяване на  капацитетът на белия  ни дроб и „се влива“ жизнена енергия в цялото ни тяло. Чрез редовни практики по йога ще усетите покой на духа и тялото, едно особено спокойствие. Тези занимания  премахват стреса и напрежението, действат благоприятно при всякакви видове депресия и, разбира се, зареждат с много позитивна енергия.“
Предполагам, че ще има доста читатели, които ще се усмихнат снизходително на тази информация. Всеки е в правото си избира начина, по който да е здрав и удовлетворен.Панагюрското йога семейство е избрало „здрав дух в здраво тяло“.
Излъчването на учителя му Мария Петришка и вътрешната й хармония са само една от илюстрациите.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.