четвъртък , 9 май 2024

Мария Бегова – Духовната завладява с думите си насъщни

„Бисер в шепа държа.
Дъщеря.”

Това е любимата ми миниатюра, която е включена в стихосбирката „Думи насъщни”, сподели снощи при представянето ѝ с панагюрската публика поетесата Ники Комедвенска, която е и нейн редактор. Няма дума, която да те препъне, поезията на Мария Бегова е с естествена мелодичност, в книгата няма нещо, което поне да не е изстрадано, това не са просто насъщни думи, а нейната същност, думите в книгата надхвърлят елементарното тълкувание – те водят до микрокосмоса на отделния човек, в книгата се вижда нежната сила на жената, книгата не е тънка – тя е концентрирана, а стихотворенията предизвикват и провокират, каза още Комедвенска.
Читалнята за възрастни в Общинска библиотека „Стоян Дринов” се оказа тясна да побере приятелите и почитателите на Мария Бегова, която развълнувана сподели, че се чувства като на изпит, и се разкрива, а зад фасадата остава много малко. В отговор на въпроси Бегова обясни, че за нея писането не е било никога самоцелно и е имала периоди от години наред, в които не е посягала към белия лист, за да пише стихове, както и че да превеждаш било много по-трудно, отколкото да подреждаш в стихове собствените си мисли.
При представянето на Бегова директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев посочи, че тя е родена и завършила средното си образование в Панагюрище, после Държавния библиотечен институт и в Софийския университет турска филология, от 2011 година е на свободна практика.
Вечерта започна с поетичен диалог със стихове на Дамян Дамянов и Мария Бегова.

 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.