Има финансови санкции и по двата големи инвестиционни проекта на общината

Съгласие за нови заеми ще дават общинските съветници на предстоящото си заседание на 21 януари. Това става ясно от предварителния дневен ред на сесията.

И двата заема ще са от Министерство на финансите и ще са краткосрочни и безлихвени. Целта е на двата заема е „за изплащане на задължения на община Панагюрище, възникнали по повод наложени финансови корекции“ по двата големи проекта, които се реализират в момента – „Интегриран инвестиционен проект във Ви К сектор за град Панагюрище, община Панагюрище“ и „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Панагюрище“.
Какъв ще е размерът на заемите и какви са причините за наложените „финансови корекции“ предстои да разберем идната сряда на сесията.
Припомняме, че на последното си за 2014 година заседание, провело се на 18 декември, общинските съветници дадоха съгласие Общината да сключи договор за кредит от 7.5 милиона лева с „Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД. Искът тогава бе с цел да довърши, обърнете внимание, интегрирания инвестиционен проект във ВиК-сектор на Панагюрище. Максималният размер на този кредит ще е 7 500 000 лева, а срокът за погасяването му 48 месеца.
Тогава общинският съветник от СДС Веселина Зумпалова-Ралчева  призова колегите си за по-сериозен анализ на рисковете от поемането на този кредит. Тя припомни, че исканата сума се доближава до годишния бюджет на Общината. Съществени коментари по повдигнатия въпрос обаче нямаше.
С даването на съгласие за нови заеми расте и „наследството“, което ще бъде оставено на следващия кмет, който ще избираме тази есен. 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.