Трудно се прави демокрация в България, каза председателят на СДС – Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева

Уважаеми съграждани,
СДС – Панагюрище още веднъж се обявява категорично за мирен и спокоен преход от тоталитаризъм към демократично правово общество… Държавата, това сме всички ние
.

Не искаме повече да се делим на „наши“ и „ваши“, на „добри“ и „лоши“ само заради различия в политическите убеждения. Десетилетия трябваше да мразим „гнилия капитализъм“, да мразим „упадъчната музика“, да мразим „тесните панталони“, да мразим, да мразим… Да отричаме Сахаров, да отричаме Солженицин. За 45 години тоталитарно управление Комунистическата партия нанесе трудно поправими щети на цялостния обществен, стопански и културен живот на страната. България неумолимо отиваше към национална катастрофа. Вековни традиции и добродетели на българския народ се замениха с чужди, неприсъщи азиатски нрави…
Мили хора, освободете съзнанието си, отхвърлете страха, бъдете искрени и вярвайте в победата на демокрацията…“
Това прочела  по радиовъзел – Панагюрище на 9 май 1990 година Величка Момнева в първото предаване на предизборното студио на СДС. Факта припомни тази вечер по време на срещата на настоящи и бивши седесари Ясен Христов, кмет на обшина Панагюрище в мандат 1991-1995 год.

Четвъртвековният юбилей събра около 50 панагюрци от различни възрасти, участвали дейно в обществено-политическия живот на общината от есента на 1989 година насам. Поздрави ги с „Добре дошли!“ настоящият председател на СДС в Панагюрище Веселина Зумпалова-Ралчева. Тя върна лентата назад към първите години, когато доста хора „бяха обединени от мечтата да се приключи с тоталитаризма“, когато „имаше много еуфория и всеки беше с различни очаквания за промяната“.  Преди да даде думата на Ясен Христов, Веселина Зумпалова-Ралчева заключи: „В годините, в които бяхме заедно, бяхме силни… Трудно се прави демокрация в България“.
Пред събралите радетели на демокрацията Ясен Христов припомни паметни дати и събития от 25-годишната история на политическата организация. Сред тях и  Дебатът с комунистите по местния радиовъзел през 1991 година, който дебат, по мнението на мнозина, помогнал изключително много за победата на изборите. Другото силно оръжие за изборната победа бил ентусиазмът.
Ясен Христов не подмина в ретроспекцията си и купонната система за стоки от първа необходимост. Той на няколко пъти обърна внимание за изключителните заслуги на д-р Лука Зумпалов за учредяването, структурирането и развитието на СДС в Панагюрище. Не беше подминат и Стефан Пъков, който на 22 януари 1991 год. по радиовъзела прочел Декларация на репресираните, и който присъстваше на срещата тази вечер.
Подробности за срещата по случай 25 години СДС – Панагюрище
очаквайте във вестник
„Още ПЛАМ“,  бр.4/21.01.2015 год.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.