Водещи новини

Обсадата на Парламента преди 18 години определи посоката на развитие на България

На 10 януари 1997 година България преживя едно от паметните си събития след 10 ноември 1989 г. – обсадата на Народното събрание от протестиращи българи.

Българите посрещнаха 1997 година с правителство на Българската социалистическа партия в оставкамного сериозна политическа и икономическа криза, при която щатският долар към края на януари стигна цена 3000 лева.По магазините нямаше стоки от първа необходимост. В Панагюрска община през зимата на 1997 г. бе въведена купонна система за снабдяване с хляб. За насъщния панагюрци се редяха на опашки още към 4.30 часа – часове, преди хлябът да бъде докаран в магазините. 
На 10 януари 1997 година президентът Желю Желев отказа да връчи на Николай Добрев мандат за съставяне на ново правителство на БСП. В ранните часове на деня парламентът беше обкръжен от десетки хиляди протестиращи граждани, които настояваха за разпускане на Народното събрание и предсрочни избори.
Започна национална политическа стачка, оглавена от обединената опозиция, в която влизаха СДС, БЗНС, ДПС и почти всички политически сили извън левото.
Вечерта на 10 януари протестиращите се опитаха да проникнат в сградата на парламента, но атаката беше отблъсната от полицията със сила и сълзотворен газ. За да изведе депутатите от БСП, останали блокирани в сградата на Народното събрание, полицията атакува протестиращите.
При побоя пострадаха десетки граждани, включително бившият министър-председател Филип Димитров.
Събитията около парламента на 10 януари доведоха до ескалация на напрежението и до масови протести в цяла България.
На 28 януари новоизбраният президент Петър Стоянов връчи на Николай Добрев мандат за съставяне на ново правителство на БСП, но под натиска на протестите Добрев върна мандата на 4 февруари и беше постигнато съгласие за предсрочни избори.
Събитията от 10 януари 1997 година определиха посоката на развитие на страната в следващото десетилетиеБългария подаде молби за членство в ЕС и НАТО и днес ние сме част и в двете организации.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Един коментар

  1. Ивайло Георгиев

    Написалият статията /който и да е/ от къде има тази информация. Тук има полуистини, пропуснати важни неща и неверни неща. Не изтривайте коментара, важно е за всички ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.