неделя , 28 април 2024

Днес Православната църква почита Св. Силвестър

Имен ден празнуват днес Силвестър, Серафим, Силвия, Силва, Силвана, Гopан, Гoрица, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена.

 
Учител на Силвестър във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин. В Рим тогава идвали много страници и младият Силвестър ги подслонявал в гостоприемния си дом. Веднъж градоначалникът го повикал да принесе жертва на боговете и го заплашил с мъчения и смърт, ако не изпълни заповедта. Самонадеяният Тарквиний наредил да заведат Силвестър в тъмница и да го оковат във вериги.
Като седнал да обядва, заседнала рибена кост в гърлото му и към полунощ умрял. Силвестър бил освободен от затвора. Светите му мощи почиват в построената от него гробница върху катакомбата „Св. Прискила“. Неговата гробница е една от най-старите във Вечния град.
С името на Св. Силвестър е свързано интересно предание. Магьосникът Замврий, който не бил привърженик на християнството, убива вол, прошепвайки му името на някакъв бог. Св. Силвестър разбира за това и кара магьосника да спаси животното, тъй като само Бог има право да дарява и отнема живот. Замврий не успява да спаси вола, но, уповавайки се на своята вяра, Силвестър връща живота на животното. По тази причина той се счита за покровител на животните и най-вече на воловете.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.