четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Честит имен ден на Александър и Александра! За втори път

На 23 ноември се чества паметта на св. благоверен княз Александър Невски, който е патрон на нашата патриаршеска катедрала Александър Невски. Частица от неговите мощи се съхранява под купола на храм-паметника.

Св. Александър Невски е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородска област.
Историята разказва, че княз Александър храбро защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева, спечелила армията на Александър. От битката при река Нева идва и името му – Александър Невски.
Александър станал защитник на православната вяра в борбата на руския народ против татарите. Той бил истински воин както на бойното поле, така и в молитвата във вярата си в Бога. Оттам идва и значението на името Александър – защитник на мъжете, защитник на вярата, воин на вярата.
Храм-паметникът в центъра на София носи името св. Александър Невски, защото руският цар Александър Николаевич, когото българите почитат като Освободител, имал за свой небесен покровител, вдъхновител и помощник св. Александър Невски. Катедралата е най-голямата и най-високата на Балканите – 52 метра.
И в чест на всички добри дела на св. Александър Невски и всички останали достойни именици – Александър и Александра, 12-те камбани на храм-паметника “Св. Александър Невски” цял ден празнично ще бият.
На 23 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо. Това за тях е втори имен ден. Първият е на 30 август. 
Днес в Грузия е Ден на Свети Георги (Георгоба), в Япония — Ден на благодарност към труда (Kinro kansha no hi), а в
Украйна Ден на памет за жертвите на глада (1932-1933 г.)

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.