Водещи новини

Минните компании са едни от най-големите данъкоплатци, в община Панагюрище 70% от местните данъци и такси са от „Асарел-Медет“

Излезе изследване на Световната банка за минните ренти и всеки може да види, че концесионните възнаграждения у нас, формирани на база добити количества, са напълно съпоставими със средноевропейските.

В някои европейски държави даже няма такива такси. Обществото трябва да си даде сметка, че минното производство е тежка индустрия, която е свързана с огромни разходи, мащабни инвестиции и голям пазарен риск и затова във всички развити държави в този сектор оперират частни инвеститори. Това коментира председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД проф.д-р Лъчезар Цоцорков в отговор на въпрос на вестник „Преса“ през м.август т.г. Проф.Цоцорков определя мнението, че у нас „концесионните такси, които плащат минните дружества, са ниски и това ощетява държавата“, като„море от популизъм, в което индустрията ни може да се удави. На въпроса „какво печели държавата извън концесионните такси
председателят на Българската минно-геоложка камара отговаря:
Печели десетки и стотици милиони от преки данъци и такси, от осигуровки, работни места… Това е отрасъл със сериозен принос за брутния вътрешен продукт на страната. Минните компании са едни от най-големите данъкоплатци. Те са двигател за развитието на цели региони от страната. Аз мога да дам пример с Панагюрище, където „Асарел-Медет“ е основен социално-икономически фактор. На нас се дължат над 70% от постъпленията от местни данъци и такси в общинския бюджет.

Вижте още

Работни места има в изобилие в общините Панагюрище и Стрелча, желаещите за работа са кът

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че къъм 6 март свободните работни местаза специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.