четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Панагюрското златно съкровище ще грее в Лувъра догодина

Изложбата с тракийски съкровища в Лувъра ще бъде най-хубавото и най-впечатляващо събитие в българо-френските културни отношения през 2015 г., 

   подчерта френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан при срещата си с българския министър на културата Вежди Рашидов, съобщиха от ведомството.
Предстоящата изложба в Музея „Лувър” е посветена на антична Тракия и ще бъде официално открита на 15 април 2015 г. в Париж. Изложбата с работно заглавие: „Антична Тракия. Одриското царство и неговите съседи. Археологически съкровища от българските музеи” ще гостува в прочутия музей от средата на април до 20 юли 2015 г., като тя ще включва близо 400 експоната, основно от фондовете на български музеи, сред които ще са и някои от най-новите сензационни находки на нашите археолози.
Бижуто на експозицията е Панагюрското злато, което трябва да бъде застраховано за 50 милиона евро, съобщава „Стандарт”. Парижани и гостите им от цял свят ще се дивят на най-красивите тракийски злата. Те ще се любуват и на бисерите на Рогозенското, Боровското, Летнишкото съкровище, на накитите от Златиница и уникалните находки от Могиланската могила. Но истинският хит ще е бронзовата глава на Севт III. За да напусне страната ни, тя получава застрахователна оценка 13 милиона евро. За първи път извън България ще бъде представено златото на гетите, открито от проф. Диана Гергова в гробницата в Свещари.
Целта на изложбата е да представи не само златото на траките, но и целия им бит, отношенията им с другите цивилизации по това време – гръцка и персийска. Затова до ослепителния блясък на тракийското злато ще бъдат подредени бронзови монети и огромно количество керамика.
Визитата на Панагюрското съкровище в Париж означава, че няма да може да бъде спазена традицията от последните години – оригиналът да гостува в Панагюрище поне за месец в рамките на април и май.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.