четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Истории за неповторими кътчета на България разказа журналистът Румен Стоичков

Част от своите истории за стотици места в България, за всяко от които може да сподели нещо интересно, разказа снощи журналистът и водещ на „Нощен Хоризонт” Румен Стоичков.

Гостуването му в Градска библиотека „Стоян Дринов” се радваше на интерес, а сред публиката се оказа и дама, на чиято сватба е бил шафер като дете.
Заедно с историите Румен Стоичков показа и снимки от „търсенията” си. Авторът на книгите „Преди забравата” и „Из стръмнините на България” разкри, че немалко от хората ги ползват като туристически ориентир. За него интерес при обиколките из страната представляват високите места – „където е високо е по-интересно”, защото се оказвало, че винаги има оброчище, кули, които пазят легенди и предания.
България е пълна с хубави места, убеден е Румен Стоичков и даде пример със села, местности и обекти, които доказват това. Сред посетените от него населени места е и панагюрското село Баня с прочутия си античен капак на саркофаг, който се съхранява в кметството. За селата Цървище, Богородица, Воден, Скрът, Манастир, Бръшлян, Делчево, Пастра, Маточина, Никодим – за всяко едно от тях, гостът сподели свои спомени и впечатления.
За работата си в БНР Румен Стоичков разказа, че е имал 1131 предавания и броят им е парадокс, тъй като не е нощна птица. Предпочитам да питам като лаик и да слушам какво казват събеседниците ми, обясни радио водещият и описа как интервю с Петър Увалиев му отнело 20 дни, той забравил предварителните си въпроси, когато все пак се срещнали, а накрая на разговора прочутият ни интелектуалец го похвалил.
Воденето е много отговорно, заяви още Румен Стоичков и уточни, че за него тези три часа след полунощ трябва да спокойни, приятни и пълни с уют за слушателя. БНР е част от системата за национална сигурност – слушат ни от Министерството на отбраната, гранични войски, Гражданска защита и това е свързано с възможността на радиото да оповестява в рамките минути важни съобщения, разкри още Румен Стоичков.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.