четвъртък , 23 май 2024
Водещи новини

Днес трябва да е ден свободен от тютюнев дим

„Ден свободен от тютюнев дим” е мотото на тазгодишната кампания, която Регионалната здравна инспекция Пазарджик реализира по повод Международния ден без тютюнопушене, честван всеки трети четвъртък от месец ноември. 

Днес здравните специалисти насочват вниманието на обществеността към вредите върху човешкото здраве от употребата на тютюневи изделия.
Тревожен е фактът, че 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си (по данни на проведено през 2012 г. проучване на здравния риск при деца от предучилищна възраст, изложени на пасивно пушене). 
Призивът на здравните експерти от РЗИ е 20 ноември да бъде ден без тютюнев дим и всеки пушач да направи опит за отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, здравето на децата, на близките и приятелите. 
Специалисти по превенция на болестите и промоция на здраве от РЗИ Пазарджик провеждат обучения за вредата от тютюнопушенето в ЦДГ „Върбица” и СОУ „Д. Гачев”  в гр. Пазарджик. Беседи и лекции изнесят медицинските специалисти в детски и учебни заведения. В читалище „Н. Й. Вапцаров” в Пазарджик е установен изнесеният консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето, в който се извършва измерване на въглероден оксид в издишания въздух на пасивни и активни пушачи. 
Кампанията включва още предоставяне на образователни книжки, плакати и стикери, излъчване на филми и др.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.