Водещи новини

Водят консултации за избор на председател на Общински съвет – Панагюрище

След като на извънредното заседание на Общинския съвет на 24 октомври предложената от групата съветници на ГЕРБ кандидатура на Томи Наплатанов за председател събра само 8 гласа, групата няма да номинира  друг.

Това каза председателят на ГЕРБ-ерите в ситипарламента Илия Анчев в телефонен разговор миналата седмица. Той допълни, че зад разпространената до медиите от Наплатанов позиция на ГЕРБ заставали всички, нищо че не била подписана предварително от никого.
В политическия документ, разпространен на 25 октомври, се заявява:  
„Групата съветници на ПП ГЕРБ реши да не подкрепя нито една друга кандидатура за председател, излъчена от оформилата се на вчерашното заседание нова безпринципна и задкулисна коалиция между БСП, „Евророма”, Единна народна партия и  Реформаторски блок, като считаме, че мултиплицираният по този начин в Панагюрище отречен от обществото ни модел „Орешарски” е предизвикан единствено от неудовлетвореност, страх от пореден изборен крах и нелеп опит за политическа реанимация чрез подмяна на гражданското волеизлияние“.
/бел.а: Би било интересно за мнозина панагюрци да разберат каква беше коалицията между ГЕРБ, БСП и СДС през есента на 2011 година, когато бе избран  тогавашният председател на Общинския съвет в лицето на г-жа Веселина Зумпалова-Ралчева, член на СДС от началото на прехода? Припомняме, че преди три години на първото заседание на Общинския съвет номинациите за председател бяха две – на Томи Наплатанов от ГЕРБ и на Лука Ангелов от групата „За Свободна община“. Тогава нито единият, нито другият събра достатъчно подкрепа, за да стане председател. Изборът на пръв сред равни стана на второто заседание на ситипарламента след проведени консултации/.
Нашата група отдавна е заявила, че няма да издига кандидатура за председател на Общинския съвет, каза в телефонен разговор миналата седмица и Надежда Пърлева, председател на групата съветници от „За Свободна община“ в отговор на въпрос на вестник „Още ПЛАМ. Никой с никого не говори, попитахме кога ще има сесия, каза ни се, че ще е последния четвъртък на ноември, ако кметът дотогава не внесе някои важни документи и се наложи извънредно заседание, коментира г-жа Пърлева.
Трябва да изберем председател на Общинския съвет, тъй като в момента имаме заместващ председателя, но не и избран зам.-председател. Водим консултации и групата на БСП ще издигне кандидатура за ръководния пост, съобщи миналата седмица пак в телефонен разговор председателят на групата съветници от БСП Станимир Велчев.
Съгласно чл.9, алинея 3 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет „При предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя на общинския съвет, нов избор се произвежда веднага след обявяване на оставката или приемане на решението, или на следващото заседание“.
По думите на г-н Илия Анчев съветниците от ГЕРБ се уповават на чл.10 от Правилника, в алинея 1 на който е записано: „При предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, при негово отсъствие и при обсъждане на дейността му, заседанието на съвета се председателства от избран от общинския съвет съветник“.
В същото време в чл.23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и в Правилника за дейността на Общински съвет – Панагюрище, е записано, че „Общинският съвет се свиква на заседание от неговия председател:
•По негова инициатива;
•По искане на една трета от общинските съветници;
•По искане на една пета от избирателите в общината;
•По искане на областния управител“.
Възниква въпросът КОЙ е редно по закон и подзаконова норма да свика в конкретния случай заседание на Общинския съвет? Още повече, че има избран  заместващ председателя съветник, а не заместник-председател. Освен това в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Панагюрище никъде е записано, че ръководството се упражнява от председател и не е предвидено да има зам.-председател.
Припомняме, че когато президентът на България Росен Плевнелиев връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на кабинет, каза, че всички съзнават нуждата от стабилност, а такава може да има само с работещи институции.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.