понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Панагюрката Неда Кирилова с първо място от конкурс за есе, посветено на Павел Вежинов

Първа награда от конкурса за есе на тема „С „Бариерата” срещу бариерите” по случай 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов получи Неда Кирилова от Панагюрище.

Наградата бе връчена от жури с председател проф. Михаил Неделчев, членове Марин Бодаков, Калин Терзийски, Георги Господинов, Атанас Капралов.
„Тази награда за мен е символ на съмишленост и споделеност”, заявява Неда при получаване на наградата си.
С документалната изложба ,,Звездите над нас“ Столичната библиотека откри дните, в които ще се чества 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов. Представени са акценти от живота и творчеството на писателя. Той е автор на десетки разкази и повести, пътеписи и очерци, фейлетони, романи, над 30 сценарии за филми. Отделни табла ще запознаят публиката с жизнения му път, с ранното му творчество, с позабравените военни разкази и повести, с пренебрегваните повести и романи с антифашистка тематика, с непознатите за широката публика фейлетони във в. Стършел. Малко известен е фактът, че Вежинов е работил за кратко в Столична библиотека и е автор на очерци за живота на столицата, поместени в сп. Сердика. В изложбата са отразени и спортните пристрастия на писателя.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.