Водещи новини

Авторът на „Дворянско гнездо“ е роден на днешния ден

На 9 ноември 1818 година е роден руският писател Иван Сергеевич Тургенев. Той е сред най-авторитетни руски писатели от втората половина на XIX в.

 
Тургенев свързва традициите на Пушкин, Лермонтов и Гогол с новите търсения и постижения  на писателите от втората половина на века: Некрасов, Гончаров, Островски, Салтиков-Шчедрин, Толстой, Достоевски.
Писателят издига на по-висок етап художествената проза в Русия, като я изпълва с по-голяма човешка топлота и емоционалност, с нови герои и проблеми, с нови открития в областта на жанровата форма и стил.
Прекарва по-голяма част от своя творчески живот в Западна Европа, но никога не забравя своята родина и своя народ.
Голяма слава му донасят разказите, обединени под заглавие „Записки на ловеца”, повестите „Ася”, „Пролетни води”, „Първа любов” и най-вече романите му „Рудин”, „Дворянско гнездо”, „В навечерието”, „Бащи и деца”, „Дим” и „Целина”.
В романа „В навечерието“ се появява образът на новия човек в руския духовен и обществено-политически живот, а главният герой е революционер, който се бори за освобождението на България от чуждо иго.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.