Водещи новини

В областта започва процедура за избор на новите съдебни заседатели

Със свое писмо от края на октомври административният ръководител на Окръжен съд Пазарджик Елеонора Серафимова уведомява съответните съдилища и общински съвети в Пазарджишко за започването на процедура за избор на съдебни заседатели за мандат 2015-2020 година.

18 кандидати трябва да предложи Общински съвет Панагюрище и 5 кандидати ОбС Стрелча – двете общини попадат в съдебен район на Районен съд Панагюрище.
Според Закона за съдебната власт – чл.67 (1) Съдебен заседател е дееспособен български гражданин, който е навършил 21 години, но не е навършил 65 години към момента на определянето му за съдебен заседател, ползва се с добро име в обществото и не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията. Чл. 68. (1) Общинските съвети, които се намират в съдебния район на съответния съд, правят предложения за съдебни заседатели, като най-малко 10 на сто от лицата, които се предлагат, са с педагогическа квалификация.
В съдебния район на Районен съд Пазарджик ще бъдат избрани 62 души, излъчени от ОбС Пазарджик – 50 души, ОбС Септември – 6 души и по 3 души ОбС Белово и ОбС Лесичово. От съдебния район на ОбС Велинград кандидатите ще са 25 – излъчени от ОбС Велинград – 22 и 3 от ОбС Ракитово, и от съдебния район на Районен съд Пещера – 20 души, излъчени от ОбС Пещера – 16 и по 2 от общинските съвети на Белово и Батак.
Съдебните заседатели се свикват за участие в съдебни заседания от председателя на съда най-много за 60 дни в рамките на една календарна година, освен ако разглеждането на делото, в което участват, продължи и след този срок.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.