Водещи новини

Пчелите са барометър за биологичното разнообразие, припомни председателят на дружество „Акация“ Стоимен Чуклев по случай вековния му юбилей

Духов  оркестър „Делчо Радивчев“ откри тази вечер тържеството, посветено на 100-годишнината на организираното пчеларство в община Панагюрище, което се проведе в салона на читалище „Виделина-1865“.

Историческа справка за изминалия един век от учредяването на първото пчеларско дружество в общината на 23 август 2014 година даде Стоимен Чуклев. Той е настоящият председател на Пчеларско дружество „Акация“ , учредено на 23 февруари 2007 година. Стоимен Чуклев припомни на многобройната публика, че пчеларството е не само хоби, а и професия. Той  обърна внимание на факторите, които влияят за изчезването и смъртността на пчелите. Председателят на дружество „Акация“ отчете, че част от целите са постигнати – готов е албум за 100-годишнината на организираното пчеларство  в общината и ще се строи параклис на името на Свети Харалампи – покровител на пчеларите. „С традициите на миналото уверено да вървим от настоящето към бъдещето“, призова накрая Стоимен Чуклев членуващите в дружеството, които са 70 души, но не само от Панагюрище, а от Стрелча и с.Баня.
Празнуващите вековен юбилей приветстваха председателят на Съюза на българските пчелари инж.Михаил Михайлов и председателят на областният пчеларски съюз Ангел Благов. Той съобщи, че панагюрското дружество развива най-сериозна дейност в областта, а правнучката на един от основателите на първото пчеларско дружество в Панагюрище Деян Юруков разказа, че и днес семейството отглежда пчели. Представител на Църковното настоятелство на храма „Св.Въведение Богородично“ също поздрави членовете на „Акация“ и подари икона на св.Харалампи.
Последваха песни и танци, изпълнени от Цвятко Ценов, представителни групи на ЦДГ „Пролет“ и ЦДГ „Първи юни“, ВГ „Звънче“ към ОДК и един от мажоретните му състави, танцов състав „Средногорска жарава“, възпитаници на ОШИ „Евгени Зумпалов“.
Поздравителни адреси за 100-годишнината на организираното пчеларство в Панагюрище бяха изпратили българският представител в Европейския парламент Мария Габриел, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, „Асарел-Медет“ АД. Почетни грамоти от Съюза на българските пчелари получиха няколко членове на „Акация“.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.