От догодина ще изплащат болнични още по-бързо

Националният осигурителен институт ще изплаща по-бързо болничните при отсъствие повече от един месец.

Новият срок, в който ще получаваме парите си при болест, ако отсъстваме от работа един и повече месеци, е до 5 работни дни след месеца, за който се отнася обезщетението, съобщава днес в-к „Сега”. Очаква се обаче реално срокът да е дори по-къс от максималния. Това предвиждат промени в наредбата, публикувани за обсъждане вчера от социалното министерство. Когато служителят отсъства от работа по болест до един месец, срокът, в който обезщетението ще се изплаща, остава до 15 дни след подаването му в НОИ.
От 1 януари лекарите ще изпращат болничните листове по електронен път в НОИ, което освен по-краткия срок за изплащането им, ще спести и време на служителите и работодателите, които няма да ходят вече на място да подават документите. Електронната услуга ще улесни и служителите на НОИ, защото софтуерът ще проверява и контролира информацията от издадените болнични листове също в по-кратък срок, а и ще спести разходи. Това според експертите ще намали съществено броят на върнатите за корекция болнични листове и на обжалване.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.