Водещи новини

Световен ден на туризма е днес. Когато пътуваме, допринасяме за създаване на работни места

„Туризмът и развитие на общностите” е темата на тазгодишния ден на туризма.

Темата подчертава потенциала на икономическия отрасъл да представя възможностите за общностите по света, както и ролята на общностите за устойчивото развитие на туризма.Официалното отбелязване на празника ще е в Гуадалахара в Мексико. Тазгодишната тема съвпада с дебатите за приноса на туризма към Целите за Устойчиво Развитие /ЦУР/ – една от задачите на Обединените нации след 2015 г., която поставя ударението върху местното участие.
В Панагюрище по-сериозно развитие на туризма се усети през последните 2-3 години. Досега най-разпространен беше историческият и културният теризъм, като напоследъс скорост в обшината набира и фестивалният туризъм. Сред целите на „Асарел-Медет“ АД, който подкрепя всички значими проекти на общинското ръководство на Панагюрище, е в недалечно бъдеще да се развиият ловният и здравният туризъм.
„Винаги когато пътуваме и използваме местния транспорт или купуваме продукти от местния пазар, ние допринасяме за създаване на работни места, грижим се за прехраната, даваме повече възможности за местните общности и категорично създаваме повече възможности за тяхното по-добре бъдеще”, се казва в официалното изявление на генералния секретар на СТО Талеб Рифай. Световната организация по туризъм (UNWTO)отчита, че пътуванията на над 1 млрд. души по света всяка година представляват 9% от общия брутен вътрешен продукт и създават едно от всеки 11 работни места на планетата – готвачи, хотелиери, шофьори, екскурзоводи, търговци, занаятчии и представители на още десетки професии. През първата половина на тази година световният туризъм отбеляза растеж от 5% спрямо същия период на миналата година.
Източник: Дневник

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.