понеделник , 6 май 2024

Най-голямото хидротехническо съоръжение на МОК „Медет“ е завършено преди 50 години

Преди 50 години на 27 септември е завършено най-голямото хидротехническо съоръжение на МОК „Медет“.

„То се състои от 3 тунела с обща дължина 3 713 м, 9 253 м двойни бетонни корита, близо 6 км пътища, хиляди кубични метра скални изкопи“, пише в летописната книга на „Асарел-Медет“ АД /2005/.
Първият сондаж за проучване на находище „Медет“ е направен през февруари 1956 година, като първите геоложки проби се анализират под ръководството на геолога Крум Ангелков и геофизика Илия Белчев. Медното рудно находище „Медет“ е открито и проучено в резултат на активната геолого-проучвателна дейност през 1956-1960 г. Рудното тяло има форма на елипса с дължина 1000 м, широчина 250-300 м и дълбочина 500 м. От 1956 година се провеждат системни геоложки проучвания във връзка с разкриването и разработването на медните находища „Медет“ и „Асарел“, в резултат на които окончателно се оформя представата за геологическия състав на този дял от Средна гора.
Началото на рудодобива в Панагюрския край датира от 1912 година, когато под ръководството на неизвестен инженер-геолог и с помощта на местни жители са извършени проучвания по течението на р.Елшишка в местността Градището. Първият регистриран държавен периметър за медни руди в Панагюрско също е от 1912 г., но край Стрелча.
10 години по-късно практическата нужда тласка Иван Димитров Тренчев от с.Баня – известен казанджия и калайджия, към издирване на медна руда. Той открива находище в местността Стражите.
През 30-те години на миналия век рудотърсачите се насочват към проучване на Средногорския планински масив на север от Панагюрище. Изолираните усилия на ентусиастите, въоръжени с кирка, лопата и ръчна бургия, прерастват в следващите години в системна планомерна геологопроучвателна и добивна дейност, та до днес.
Източник: Летописна книга на МОК „Асарел-Медет“ АД /2005/

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.