четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Параклис освети в „Асарел-Медет“ АД Пловдивският митрополит Николай

Като Богоугодно дело определи построеният параклис в „Асарел-Медет“ АД Пловдивският митрополит Николай.

„Трудно се строи днес храм. Лесно се строят банки, хотели, казина, дискотеки… Дяволът не иска да е сам във вечния огън на ада“, заяви митрополитът при освещаването на параклиса днес. Той риторично попита дали днес не сме се улисали в материалното и „колцина от нас се сещат, че, може би, Бог ни внушава, че не сме станали богове“, и затова ни праща бедствия – наводнения, пожари, земни трусове, „за да се опомним“.              
Дядо Николай припомни, че параклис е гръцка дума и означава утешител. Той обърна внимание, че „параклисът е изграден в традицията на светата православна църква“ и е тържество на вярата. „Тържество на православието е всяко изграждане на храм… Без чиста любов към Бога и към ближните храм не може да се построи“, подчерта той и връчи на основните ктитори  благодарствени грамоти. Първата  такава, заедно с икона на Божията майка, беше за проф.д-р Лъчезар Цоцорков и семейството му. Митрополит Николай съобщи, че иконата е копие на чудотворната икона от Йерусалим. За проявената щедрост и отзивчивост благодарствени грамоти получиха още: Екатерина Ковачева, Александър Чобанов, Момчил Михайлов,  Делчо Николов, Иван Дончев, Иван Чолаков – всичките работещи в „Асарел-Медет“ АД.
„Много съм развълнуван от това, което каза Негово Високо Преосвещенство“, сподели в кратката си реч проф.д-р Цоцорков – председател на Надзорния съвет на минната компания. Той подчерта, че параклисът е построен с обединените усилия и дарителска кампания на асарелци и благодари на всички. След това връчи на Пловдивския митрополит нотариалния акт, с който храмът се дарява на Панагюрската духовна околия. Като личен дар Дядо Николай получи богослужебна одеждаомофор.
Параклисът носи името „Св.Богородица – Живоприемен източник“.
Първата кпка за строителството му е направена на 1 октомври 2013 година. 

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.