четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Протестиращият човек – в първия фестивал Фотофабрика

Между 10 септември и 30 ноември в София се провежда първият международен фестивал Фотофабрика – платформа за съвременна репортажна и арт фотография.

Нейната програма се разгръща около двете основни изложби. Първата – „Протестиращият човек”, представя фоторепортажи от световните протести през последните години. Втората – „Човекът и неговите състояния” представя една от най-богатите колекции на фотографското изкуство в Испания – тази на музея „Алкобендас”, създадена през 1993 година. Настоящата изложба е премиера за България и представя 85 произведения на 47 автори, превърнали се в емблеми за съвременната визуална култура.
Имплицитното присъствие на човека е водеща нишка в изложбата, пишат още от cross.bg. Неореалисти от средата на XX в., като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере и др. са показани редом до съвременното виждане на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Чема Мадос, Оука Лееле и др. Преходът през поколенията се допълва с фундаменталния принос на фотографите от епохата на испанския политически преход между `80-те и `90-те години, като Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа.
Освен Хосе Мария Диас-Марото, консерватор и комисар на колекция „Алкобендас”, самият той фотограф с високо признание, в България ще пристигнат двама от нейните автори – Чема Мадос, фотографът сюрреалист, и Кристина Гарсия Родеро, член на един от най-големите фотографски кооперативи в света – Магнум Фотос.
Изложбата е организирана със съдействието на Столичната община и Арт-Центъра на Алкобендас (Испания), Посолството на Кралство Испания в България, Институт Сервантес-София и „РОКА България АД”.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.