четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Искат Красен да стане национална културна ценност

Крепостта „Красен”, позната и като Калето, е обект на дейности и разкопки от почти 40 години, анализира директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов.

През настоящата година такива не са извършвани, защото се изчаква компетентните институции да се произнесат относно признаването на по-висок статут на обекта. През последните години реставрационните работи по крепостта бяха с работещи по програмата „От социални помощи към заетост”.

През 2013 година от Историческия музей поръчват геодезично заснемане на крепостта, за да може да се прави професионално проучване. До този момент такова не е имало, а то е основна предпоставка за изследването на останките.
Писмото за определяне новия статут на Красен е подписано от кмета на общината Никола Белишки и входирано от Шопов през април тази година в Министерството на културата. От Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) са дали положително становище на предложението и към момента се чака специална комисия от експерти, включително с представители от Панагюрище, която на място да огледа обекта и се произнесе. Статутът на национална културна ценност ще даде по-голяма възможност обектът да участва в европейски проекти, уточни директорът на Музея, уточнявайки, че досега е със статут на паметник на културата с местно значение.
Ако някой пита какво е състоянието на крепостта „Красен“ към момента, аз питам, а знаят ли хората какво се случва с двата обекта с национално значение в Панагюрско – Душков пчелин и Банската римска вила, попита риторично доц. Шопов.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.