четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Преглед при офталмолог преди 15 септември. Всяко четвърто дете има очен проблем

Всеки родител трябва да има набор от знания за възможните проблеми със зрението при децата. Профилактичните прегледи са гаранция за ранното им откриване и успешно лечение.

Още повече, че зрението е едно  от петте сетива и има важна роля за развитието на детето в училище.
При периодичните очни прегледи може да се открие късогледство, далекогледство и/или астигматизъм, преценява се дали очите се развиват правилно или, има мързеливо око, кривогледство или друго нарушение на т.нар.бинокулярно зрение, което няма да позволи обектите в пространството да бъдат правилно и нормално възприемани от мозъка.
В ранните години трябва да сте сигурни, че двете очи на детето работят в екип. При най-малки съмнения, посетете очен специалист. В противен случай зрението може да остане лошо през целия живот.
Според статистически данни на офталмолози  5-10% от децата в предучилищна възраст и 25% от учениците имат очен проблем. Това е всяко четвърто дете! Експертите от Световната здравна организация (СЗО) отбелязват, че 2% от детската популация страда от „мързеливи очи“. Но вече съществува нова апаратура за проверка на зрението дори и на бебета. Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при деца трябва да бъде направен на 6месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето в училище.
За учениците препоръките са за преглед на всеки 2 години.
Децата, които имат очни проблеми, трябва да бъдат преглеждани всяка година или според лечебния план на очния специалист“, съветва офталмологът д-р Узунова от Пловдив. Тя изброяваследните симптоми за възможни проблеми със зрението на децата от 3 до 6годишна възраст:
1. Сяда твърде близо до телевизора
2. Държи книгата много близо
3. Криви си главата, за да вижда по-добре
4. Присвива си очите и е чувствително към светлина;
5. Често има сълзене;
6. Затваря едното си око, за да чете или гледа телевизи;
7. Избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо като рисуване и четене или надалече – различни игри;
8. Оплаква се от главоболие или уморени очи.
Заведете детето си на очен преглед при лекар, ако забележите, който и да е от тези симптоми, призовава д-р Узунова.
В общините Панагюрище и Стрелча и тази година ще има безплатни очни прегледи на първокласници, благодарение на инициативата и дарителството на Лайънс клуб – Панагюрище. Прегледите обикновено са в края на септември или началото на октомври, съобщи президентът на клуба Сашо Господинов. Той припомни, че в края на миналата година панагюрските лъвове са учредили стипендия за студент със зрителни проблеми.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.