Водещи новини

Панагюрски фирми в ТОП 1500 на Българската търговско-промишлена палата

Няколко са панагюрските фирми в ТОП 1500 на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

В класирането за миналата година попадат „Шьоли – Оптикс” ООД, „Астроида” ООД и „Ковекс” ООД.
 „Завод за оптика” АД и „Ритон-П” АД, чиито регистрации са в София, но имат производствени бази в Панагюрище, също са част от списъка. Номер едно в ТОП 1500 е „Аурубис България” АД от Пирдоп. Челната тройка се допълва от „Нафтекс Петрол” ЕООД Варна, и „Сакса” ООД Долна баня. Сред първите 20 е и „Челопеч Майнинг” ЕАД. ТОП 1500 е динамична класация, при която фирмите са класирани по максимална стойност на  нетните приходи от продажби през 2013 година.
През 2012 година в списъка са панагюрските фирми „Градус 1” и „Бунай” АД.БТПП представи и ТОП 100 на фирмите с най-добри постижения за 2013 година. Изследвани са резултатите от дейността на 6 230 фирми, произвеждащи 82.05% от БВП за 2013 година, при 76% за 2012 г.В секторно отношение преобладаващите фирми от различните категории в „ТОП 100” са от сферата на търговията (38%) и промишлеността (19%). От индустрията за втора по ред година с най-много представители е производството на машини и оборудване. Добрите резултати на този бранш се дължат на насочеността му към външни пазари.
Една трета от класираните фирми са от София (столица и област) – 29%, следват Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. От водещите фирми 77% са микропредприятия, 16% са малки, 4% средни и останалите 3% са големи предприятия, с което другата цел на класацията – да се даде признание на успехите на малките и средни предприятия, от БТПП също смятат за постигната.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.