Водещи новини

Панагюрското златно съкровище не е подменяно

Нов химически анализ доказа, че Панагюрското златно съкровище е автентично.

Това потвърдиха пред директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров от фирмата „Евротест контрол”, направила изследванията, съобщава вестник „24 часа”.
В средата на август изследването на деветте съда бе поръчано, за да се сложи край на спекулациите относно оригиналността им. Специалисти от „Евротест контрол” са изследвали 32 от 33 проби, сред които и отчупена част от един от ритоните, която досега е била съхранявана в Пловдивския исторически музей. Златото от отчупената част напълно съвпада с това от ритоните, съхранявани в София. Анализът проверява чистотата на златото и примесите като силиций, цинк, манган и други. Частта от ритона с крила на сфинкс никога не е напускала Пловдив. Той е счупен при изваждането на съкровището от земята, за което има свидетелства и на някои от наследниците на братя Дейкови – откривателите на съкровището. Така, ако предметите от София са дубликати, пробите не биха съвпаднали.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.