Със слово и молебен отбелязахме 129 години от обявяване на Съединението в Панагюрище

На този ден преди 129 години Панагюрище изживява един от честитите си мигове, каза днес пред събралите се в църквата „Свето въведение Богородично” директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов.

В словото си историкът изтъкна още, че само седем години след Руско-турската война, българския народ прави крачка към пълно национално обединение и освобождение, а общественото движение от началото на 1885 година за подкрепа на българите в Македония постепенно се трансформира в движение за Обединение. Начело на тази борба в панагюрския край излизат Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Антон Оряшков. Доц. Шопов акцентира, че Съединението е успешно, защото нито един българин не е бил против.
Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия протойерей Атанас Манолов сподели, че днешното ни обединение трябва да е чрез трудолюбие, надежда и упование в Бога. Отец Атанас подчерта, че е дошло време да работим заедно в семействата си чрез възпитанието на децата, в градовете си, в държавата и накрая в европейското семейство.
Днес в 10.30 часа бе отслужен благодарствен молебен, с което отбелязахме 129 години от обявяването на Съединението в Панагюрище.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.