четвъртък , 9 май 2024

Днес мълниеносният Юсейн Болт празнува 28-ия си рожден ден

„Трябва да останеш верен на себе си, за да не се вълнуваш.

Когато пресякох финала, започнах да се правя на глупак и просто се наслаждавах на момента. Едва след почетната обиколка ми казаха, че съм подобрил световния рекорд.” Това споделя един от най-бързите мъже на планетата  – лекоатлетът Юсейн Болт, след спечелването на златен медал на 100 и 200м в Пекин през 2008 година. Тогава в дните около рождения си ден – 21 август, ямайският бегач триумфира – на 16 август става олимпийски шампион с невероятният резултат от 9,69 сек., като дори няколко метра преди финала си позволява да намали темпото, поздравявайки публиката. Невероятното му представяне в Пекин продължава на 20 август, когато във финала на 200 м., завършва първи, с резултат 19,30 секунди, нов Световен и Олимпийски рекорд, с което подобрява рекорда на Майкъл Джонсън (19,32 с.), поставен на 1 август 1996 година по време на Олимпийските игри в Атланта. На 22 август става олимпийски шампион и световен и олимпийски рекордьор с отбора на Ямайка, в щафетата 4 х 100 метра, с резултат 37,10 секунди.
Победният ход на Болт продължава и 4 години по-късно – на Олимпиадата в Лондон печели златните медали в бяганията на 100 m и 200 m, съответно с олимпийски рекорд от 9,63 секунди и 19,32 секунди. По този начин става единственият спринтьор в историята на олимпийските игри, който успява да защити титлите си и в двете дисциплини. Печели и трети златен медал – с щафетата на 4 х 100 метра, с нов световен рекорд от 36,84 секунди.
Като дете, Юсейн Болт изпъква още на 12- годишна възраст, като става най-бързият спринтьор на 100 метра в междуучилищните състезания в родината му. Любимите спортове на момчето обаче са крикет и футбол, които практикува на улицата с брат си и с приятели. Когато е приет в гимназията, треньорът по крикет забелязва скоростта му и веднага го кара да опита с леката атлетика. 
Преди броени дни медии съобщиха, че атлетът е уверил, че ще го видим отново в Рио де Жанейро през 2016-та, защото това е голямата му цел. Болт е цитиран да казва, че има намерение да сложи край на спортната ir кариера след Iветовното първенство в Лондон през 2017 година.
Освен че постоянно работи за достигането на нови постижения в леката атлетика, Болт развива и широка обществена дейност. Ямаецът провежда благотворителни кампании, които да създават възможности чрез образованието и културно развитие за позитивна промяна. Фондацията на Болт е съсредоточена върху насърчаване на децата да следват мечтите си и да се развиват чрез различни инициативи – всякакви видове спортни състезания, уъркшопи и т.н.

Вижте още

Кметът Желязко Гагов поздрави лично световния шампион по самбо Иван Хърков

Павлина ЛАЛЕВА С искрящи очи и слънчеви усмивки бе посрещнат тази вечер световния шампион по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.