Водещи новини

Днес светът отдава почит към хуманитарната дейност

Днес в света има повече от половин милион хуманитарни работници – специалисти по оказване на помощ и специалисти в областта на развитието.

Според последната подробна оценка на сектора, направена през 2008 г., броят на хуманитарните работници е 595 000 (включително международни и местни служители на хуманитарните агенции на ООН, международни неправителствени организации и организациите на Международния червен кръст и на Червения полумесец).
През 2009 на 5 март Общото събрание на Организацията на обединените нации обвява 19 август за Световен хуманитарен ден. ООН избира 19 август в памет на 22 хуманитарни работници на ООН, убити при бомбена експлозия в офиса на ООН в Багдад, Ирак, на 19 август 2003 г. Един от загиналите е специалният представител на генералния секретар на ООН Серджу Виейра ди Мелу.
На този ден Международната федерация на Червения кръст и на Червения полумесец, ООН, международни и неправителствени организации отдават почит и признание към хуманитарната дейност. Денят е посветен на хуманитарните работници – мъже и жени, които носят облекчение, помощ и надежда на милиони жертви на кризи в най-опасните райони в света.
Немалко известни личности като Анджелина Джоли и Боно, се ангажират да подпомагат не само финансово, а и лично бедстващи райони. Посланици на добра воля са и Антонио Бандерас, Хокон Магнус, Надин Гордимър, Роналдо, Зинедин Зидан, Мария Шарапова. През 2013 г. Икер Касияс също става посланик на добра воля на ООН по въпросите за бедността и СПИН кампаниите. През същата година Яя Туре става посланик  на добра воля към ООН по въпроси за опазване на околната среда. Джесика Ланг е посланик на добра воля в Конго по въпроси за жените, жертви на сексуален и физически тормоз по време на гражданската война.
Използвани източници:  http://news.unabg.org, http://ec.europa.eu

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.