Панагюрище е сред общините, които ще получат пари по ОПОС, отпуснати от държавата до възстановяването им от Брюксел

Министерството на финансите е отпуснало над 166 млн. лева за разплащане по проектите в изпълнение на Оперативна програма „Околна среда“.

С парите ще се покрият 100% от верифицираните плащания и тe ще бъдат разпределени по равно към всички бенефициенти.
От Министерството на околната среда и водите уточняват, че въпросните пари са за разходи, които представляват „мостово“ плащане, което ще покрие разходите по проектите в периода от 2-3 седмици, докато Брюксел вдигне прекъсването на плащанията по ОПОС. Когато това стане, парите ще бъдат възстановени в Национален фонд, съответно ще бъде покрита голяма част от дефицита в бюджета на България.
Към момента в процес на верификация исканията за плащане са за над 202 млн. лева, които ще бъдат обработени в рамките на 2-3 седмици. Ако процесите се развиват със същата тенденция, МОСВ ще изплати и тях, така че да няма никакъв риск от загуба на средства и да се осигури ресурс за общините като бенефициенти.
От в-к „Сега” днес пишат, че местните власти, които ще получат тези над 166 милиона лева за проектите си по „Околна среда”, са Средец, Ловеч, Ботевград, Столична община, Сопот, Велики Преслав, Сливен, Първомай, Кричим, Търговище, Тунджа, Кърджали, Хисаря, Габрово, Свиленград, Кнежа, Стара Загора, Мездра, Козлодуй, Стамболийски, Севлиево, Белене, Бургас, Костинброд, Монтана, Димитровград, Видин, Кубрат, Аксаково, Раковски, Павликени, Созопол, Луковит, Плевен, Малко Търново, Хасково, Панагюрище и Перник. Проектите са основно за депа за отпадъци и за така наречените водни цикли – модернизация на ВиК инфраструктурата.
Очаква се средствата да бъдат изплатени в срок най-късно до 11 август 2014 г.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.