Повече от половината рецептурни книжки са презаверени

Към 1 август 1 270 503 рецептурни книжки на хронично болни пациенти вече са презаверени с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите (МКБ), което е 55,2% от всички 2 300 904, подлежащи на презаверка рецептурни книжки в страната.

Само за периода 28 юли-1 август броят на презаверените рецептурни книжки е 50 580. С въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите от 1 декември миналата година е необходимо прекодиране на лекарствата от тризначни в четиризначни МКБ-кодове. Във връзка с това Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня на пациентите, че първо трябва да отидат при личните си лекари, които да извършат прекодирането, а след това да презаверят рецептурните си книжки в съответната РЗОК или нейните изнесени офиси по общини. Срокът за презаверяване на рецептурните книжки е до 31 август 2014 г. За 14 заболявания не е необходима презаверка на рецептурната книжка. Това са скарлатина (A38); злокачествено новообразувание на простата (С61); злокачествено новообразувание на бъбрека, с изключение на бъбречното легенче (С64); вроден дефицит на фактор VIII (D66); вроден дефицит на фактор IX (D67); болест на Паркинсон (G20). В списъка са още множествена склероза (G35); есенциална първична хипертония (I10); предсърдно мъждене и трептене (I48); бронхит, неуточнен като остър или хроничен (J40); хроничен бронхит, неуточнен (J42); езофагит (K20); остър тубулоинтерстициален нефрит (N10) и хиперплазия на простатата (N40). Презаверка на рецептурната книжка с четиризначен МКБ-код се изисква и в случаите при издаване на нов протокол за лекарства или при вписване на нова диагноза в рецептурната книжка. Отпускане на лекарствени продукти по протокол ще може да се извършва на рецептурни бланки, съдържащи тризначни кодове до 30.09.2014 г.
 

Вижте още

Проведе се шестото издание на инициативата „Победителите“ в подкрепа на онкоболните

Днес в зала ”Арена Асарел” се проведе волейболен турнир „Ние сме“ – шесто издание на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.