В Пазарджик продължава да функционира нископрагова метадонова програма

Със средства от Глобалния фонд се подкрепя функционирането и на 3 нископрагови метадонови програми за инжекционно употребяващ наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че за първите шест месеца на т. г. неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, са предоставили здравно-социални услуги на 34 376 лица от най-уязвимите групи, а така също и 40 845 деца и млади хора са обхванати в обучителни кампании. Раздадени са и над 680 000 безплатни презерватива при работа на терен, след консултиране и по време на кампании.
Начините за предпазване от ХИВ инфекцията: Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус. Избягване на случайни сексуални контакти. Използване на презерватив при всеки сексуален контакт. Въздържание. Избягване на употребата на общи игли и спринцовки. Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото. Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване. Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.
Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” действа от 2004 година.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.