четвъртък , 28 март 2024

През следващите шест години ще продължи профилактиката на оралните заболявания при децата

Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 г. за периода 2015-2020 г. прие Правителството тази седмица.

Тя представлява продължение на действащата към момента Национална програма, приета през 2009 г., и стратегическата й цел е подобряване на оралното здраве на децата до 18-годишна възраст в България.
Поставените оперативни цели включват повишаване нивото на информираност на населението за различните аспекти на профилактиката на оралните заболявания, продължаване на здравното обучение за опазване на оралното здраве, намаляване разпространението на зъбния кариес чрез прилагане на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5-7 години, епидемиологична оценка на кариеса при деца на възраст 8, 9 и 10 години, на които са поставени силанти, както и ограничаване и намаляване на случаите със зъбна флуороза.
Изпълнители на програмата са лекари по дентална медицина в партньорство с Националния център по обществено здраве и анализи, регионалните здравни инспекции и факултетите по дентална медицина. Миналата година поставянето на силанти в област Пазарджик се извършваше от 12 стоматолози, като в община Панагюрище процедурата бе изпълнявана от д-р Дора Шишкова.
Продължаването на програмата за нов шестгодишен период ще позволи създаването на устойчивост на резултатите, постигнати до момента при изпълнението на дейностите в настоящата национална програма.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.