понеделник , 13 май 2024
Водещи новини

Днес Хари Потър и Дж.К. Роулинг имат рожден ден

На 31 юли 1980 година е роден Хари Потър.

Главният герой на поредицата от седем книги на Дж.К. Роулинг е „момчето, което оцеля” и нарежда авторката си сред най-превежданите автори – историите ѝ за Потър са преведени на над 75 езика. Най-забележителната културна тенденция приписвана на Хари Потър специфично в англоезичния свят е увеличаването на грамотността сред децата. Британският министър-председател Гордън Браун, дългогодишен почитател на серията казва Аз мисля, че Джей Кей Роулинг направи повече за грамотността по света, отколкото което и да е друго човешко същество.” Пръвата книга започва с думите „И всяко дете по света ще знае името му“. И те се оказват пророчески.
Самата Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 година. Написването и издаването на първата книга за Хари Потър са съпроводени с нелеки времена за англичанката. Днес обаче образът, създаден от нея е глобален бранд, оценяван за над 21 милиарда долара. През 2006 година обявяват Роулинг за първата писателка-милиардерка.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.