вторник , 23 април 2024
Водещи новини

От петък започва Световната седмица на кърменето

Все повече хора започват да разбират, че кърменето е здраве.

Положителният му ефект върху организма на бебето и на майката е подкрепен от редица научни изследвания. В краткосрочен план липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск от стомашно-чревни и ушни инфекции, а в дългосрочен кърменето има пряка връзка с превенцията на затлъстяването и диабета, астмата и алергиите, сърдечносъдовите и някои онкологични заболявания.
Всяка година от 1 до 7 август Световната седмица на кърменето се отбелязва в повече от 120 страни. Отбелязана за пръв път през 1992 година, инициативата се организира от World Alliance for Breastfeeding (WABA) и се подкрепя от организации като Световна Здравна Организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата е основната цел на инициативата.
Мотото и темата на Световната седмица на кърменето през 2014 година е Кърменето – печеливша цел за цял живот! Целите на хилядолетието за развитие (ЦХР) са създадени, за да бъдат постигнати до 2015-та година – идната година! Въпреки, че е отбелязан значителен напредък, все още има много „недовършена работа”. Ето някои примери за това: нивата на бедност са се понижили, но все още 1 от 8 човека си ляга вечер гладен. Недохранването засяга ¼ от децата в световен мащаб.
В световен мащаб, майчината смъртност е спаднала от 400 на 100 000 раждания през 1990 до 210 през 2010 година, но все още по-малко от половината жени света раждат в родилни отделения, където нуждите на бебето са от първостепенно. Посредством защита, популяризиране и подкрепа за кърмене всеки може да допринесе за всяка една от ЦХР по много важен начин. Изключителното кърмене и адекватното допълващо хранене са ключови намеси за подобряване шансовете на децата за оцеляване. Те биха могли да спасят 20% от децата на възраст под 5 години.
В България Седмицата ще бъде отбелязана за 11-ти път с подкрепата на неправителствената организация Ла Лече Лига. В Пазарджик Ла Лече Лига ще отбележи началото на Седмицата този петък, в градината на галерия „Плеяда“, от 10:30ч. в със среща на бъдещи и настоящи майки, посветена на тазгодишната тема, съобщиха от pz-info.com.
Подробната програма на събитията в цялата страна може да бъде видяна на адрес: www.lllbg.org/programa-cck2014/ .
Програмата в Пазарджик за останалите дни е:
2 август, 13:00 часа – Консултации на доброволни консултанти по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ в Родилно отделение на МБАЛ „Здраве“ ( ул. „Константин Величков“ 50) – Организатор: Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“; За контакт: Гергана Божкова (консултант по кърмене към НАПК) – 0898 677 3060898 677 306.
4 и 5 август – Посещение на родилните домове в града – Организатор: Ла Лече Лига
Актуална информация на:  https://www.facebook.com/lllpz
5 август, 18:30 часа – „Да поговорим за кърменето“ – среща за кърмещи майки – Парк „Острова“ – Организатор: Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“
За контакт: Гергана Божкова (консултант по кърмене към НАПК) –0898 677 3060898 677 306,  gerganabojkova_@abv.bg, (сборен пункт – на пейките при „Лятната читалня”)
 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.