Водещи новини

Faceoff – пет лица с едно име

Свързва ни приятелството и музиката. За мен те са търсещи, успяващи, знаещи как да прогресират.

Имат развитие и страхотно балансирана певица със специфичен тембър и сценично присъствие.
 Думите, споделени от Стефан Рапонджиев,
 изключителен фен на рок музиката, за една от панагюрските рок групи – Faceoff.
Бандата е съставена от Анна Гърчева – вокали, Иван Чалъков – китари, вокали, Денис Петров – китари, вокали, Борислав Терзиев – бас и Петър Чуклев – ударни. В този си състав са заедно от малко повече от година, а с името Faceoff съществуват от 2012-та. Преди години двамата създатели – Иван Чалъков и Петър Чуклев, са били част и от друга банда – „Лабиринт“. Репетират заедно веднъж или два пъти седмично, като понякога събирането им може да продължи и 4-5 часа.
Рядко остават сами
в помощната сграда на Професионалната гимназия, в която имат своя стая – приятели и познати идват да послушат и да споделят удоволствието си от хубавата музика. А всъщност никой от тях няма професионално музикално образование, но затова пък Ани, Петър и Денис са изучавали различни музикални инструменти в Школата по изкуствата „Евгений Зумпалов“ – акордеон, цигулка, пиано, и естествено неизменния солфеж. Това им помага, но всъщност решаващи за избора им да са част от група са
нотите в кръвта им.
Засега нямат авторски песни, но „имат някъде” текстове и „много идеи за песни”. Мисълта за техни парчета с клипове не им е чужда, но споделят, че нямат финансов поддръжник. Инструментите и техниката, които имат са техни или купувани със събрани от всички пари.
Няколко са
по-големите им изяви до момента –
 като част от миналогодишните концерти по време на първото Световно първенство по фойерверки в Панагюрище, през пролетта в концерта „Не на насилието”, участие в предаването на Васко Кръпката по СКАТ – „Карай да върви, това е блус”. Освен това имат и няколко изяви в бар Extreme – Панагюрище, Atrox Panagyurishte Club House и Atrox & Orthodox Club House Sofia. Тези изяви са важни, понеже в повечето случаи са съвместно с други групи, което пък от своя страна е повод за нови запознанства с различни музиканти и както те обичат от някога да казват – „да си сверим часовниците с другите банди”!
Анализират, че репертоарът им варира от „лекичък” рок и песни на „Роксет”, Майкъл Джексън, Джоан Джет и Меридит Брукс до „здрав” метъл от по-тежките парчета на „Металика”, Гънс енд Роузес”, „Джудас прийст” и „Мегадет”. Водещи като цяло са им женските вокали. Денис споделя, че вече работят върху парчета, в които да включат и пианото като инструмент. Изпълняват и парчета на български банди като LZ, „Ахат”, „Сигнал”.
Как се определят един друг –
 Ани е пич, освен това притеснителна на сцената, но винаги надъхана, без Иван не обичат да свирят, Петър е тъпанджията, а не тъпанара, анализират през смях и уточняват, че той е най-редовен и в основата да организира репетициите. Боби е нашият младоженец, шегуват се с басиста си от Faceoff и уточняват, че след броени дни ще са в Пловдив на сватба, за която обмислят изненада. Денис е мамин „убавец”, чаровен, хубав човек, завършва собствения вътрешно-психологически анализ на членовете на групата. Част от панагюрци познават лицата на Петър и Денис, и от Духов оркестър „Делчо Радивчев”, където и двамата се изявяват от години. Друг факт около бандата е, че Иван и Петър са съученици още от началното си образование, после и в техникума, като приятелството им продължава и до днес. Всички са панагюрци, само Денис е ½ от Русия.
Боно от U2 споделя, че „разликата между поп и рок музиката е, че попът те кара да повярваш, че всичко е наред, а рокът – че нищо не е наред, но можеш да го поправиш”. Слушайки, гледайки и обменяйки някоя и друга мисъл с „Faceoff”, останах точно с това впечатление – че не са непоправими идеалисти, но имат куража да (по)правят нещата, така както ги разбират.
 
 
 

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.