Спешни мерки за недопускане разпространението на „син език” сред животните. Панагюрище попада в наблюдаваната зона

Спешни мерки за недопускане на заболяването „син език” на територията на област Пазарджик се разпореждат със заповед на областния управител на област Пазарджик Иван Йорданов.

Вчера бе свикана Областната епизоотична комисия поради възникнали огнища на заболяването в пет области на страната – Хасково, Кърджали, Бургас, Смолян и Ямбол. Болестта „син език“ се предава по преживните животни чрез ухапване от комари. Смъртността не е голяма и е главно вследствие на настъпили усложнения, за хората няма никаква опасност, са информирали още по време на заседанието от Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик.
В област Пазарджик НЕ са констатирани случаи на „син език ” по преживните животни, част от населените места на областта попадат в т. нар. предпазна зона, която е с радиус 100 километра от огнището на заболяването и включва следните общини:Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово със всички населени места, Велинград-гр.Сърница и Ракитово-гр.Костандово. В наблюдаваната зона – с радиус 50 километра, считано от външната граница на предпазната зона, попадат общините Септември, Панагюрище, Стрелча, Лесичово, Белово-всички селища и останалите селища от общ.Ракитово и Велинград.
Сред задълженията на собствениците на животни са:
Всички възприемчиви животни да се изкарват на паша от 08.00.ч. до 19.00 ч.;
Забранява се пашата на всички възприемчиви животни в часовете с активенлетеж на куликоиди от 19.00ч. до 08.00 ч.;
Всички възприемчиви животни отглеждани пасищно се третират с препарати с репелентно действие и също не се изкарват на паша от 19.00.ч до 08.00 ч.;
Извършване на дезинсекция в и около помещенията за отглеждане на преживни животни, местата за съхранение на торта и местата за водопои;
Уведомяване на кмета на населеното място 24 ч.преди третирането и собствениците на пчелини преди извършване на ДДД-мероприятия с цел предпазване на пчелите от отравяне;
Забранява се предвижването на възприемчиви за син език преживни животни, отглеждани в животновъдни обекти, с изключение на тези предназначени за незабавно клане, след извършен клиничен преглед, термометриране и обработка с инсектициди. Клането следва да се извършва само в определени кланицина територията на областта.
ІІ.Наблюдавана зона: с радиус 50 километра, считано от външната граница на предпазната зона по т. І, която включва следните общини:Септември,Панагюрище,Стрелча,Лесичово,Белововсички селища и останалите селища от община Ракитово и Велинград.
Повече за мерките за ограничаване на болестта, може да прочетете тук.

Вижте още

Проведе се шестото издание на инициативата „Победителите“ в подкрепа на онкоболните

Днес в зала ”Арена Асарел” се проведе волейболен турнир „Ние сме“ – шесто издание на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.