Водещи новини

Ветеранът Мондрагон, рекордьорът-вратар на световните първенства, сложи край на кариерата си

Рекордьорът на Световното първенство Али Фарид Мондрагон обяви, че официално слага край на активната си кариера.

Той окача бутонките и ръкавиците на пирона на 43-годишна възраст. Колумбиецът записа един мач за родината си на Мондиала.Това беше в третата битка от груповата фаза срещу Япония. Това го направи най-възрастният футболист, подвизавал се някога на този форум. 
Това се случи, когато Мондрагон беше на 43 години и 3 дни. Стражът така и не успя да си намери нов клуб и е решил, че с появяването си на Световното вече може да сложи край на дългата си кариера. „Срещу Бразилия за последен път отидох на стадиона като професионален футболист. Приключих вече, радвам се, че бях част от една страхотна група играчи на това Световно”, сподели Мондрагон в профила си в една от социалните мрежи. 
Невероятната му кариера продължи близо четвърт век. През това време той изигра 56 мача за националния отбор на Колумбия, а на клубно ниво се състезаваше за тимове като Галатасарай, Реал Сосиедад, Филаделфия Юниън, преди да завърши всичко с престоя в любимия си Депортиво Кали. 
Биография
Роден е на 21 юни 1971 г. в град Кали, Колумбия. Играе за „Депортиво“ (Кали), „Индепендиенте Санта Фе“, „Серо Портеньо“, „Архентино Хуниорс“, „Реал“ (Сарагоса) и „Мец“. През 2001 г. подписва с „Галатасарай“ (Истанбул), с който става шампион през 2002 и 2006 г.
Мондрагон играе за Колумбия на Летните олимпийски игри през 1992 г., както и на Световното първенство по футбол през 1998 г. във Франция. На 24 юни 2014 година Мондрагон става най-възрастния футболист, играл на световни футболни финали. На 43 години и 3 дни той влиза в игра в 85-ата минута на мача Колумбия-Япония завършил при резултат 4-1. С това той подобрява предишното постижение на камерунския нападател Роже Мила, който играе на последното си световно първенство през 1994 година на възраст 42 години,1 месец и 8 дни.
Подготви: Владислав Влайков

Вижте още

Кметът Желязко Гагов поздрави лично световния шампион по самбо Иван Хърков

Павлина ЛАЛЕВА С искрящи очи и слънчеви усмивки бе посрещнат тази вечер световния шампион по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.