четвъртък , 9 май 2024

Здравните инспектори проверяват басейните в областта, установени са 4 нарушения

До момента са извършени 77 проверки по текущ здравен контрол на закрити и открити басейни в областта, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Преди началото на летния сезон здравните инспектори връчили на собствениците на басейни типови предписания (съгласно Инструкция 34 на МЗ за хигиената на спортните обекти и екипировка и Наредба за водно-спасителна дейност и обезопасяване на водните площи).
В РЗИ Пазарджик са регистрирани общо 88 обекта с обществено предназначение – плувни басейни /съгласно Наредба № 9 на МЗ/. От тях 7 са новорегистрираните (4 закрити и 3 открити): 5 в гр. Велинград, 1 в с. Баня, община Панагюрище, 1 в с. Карабунар, община Септември. Само в курортния град Велинград басейните са 47.
При инспекциите основно се проследява документацията на спасителите – наличието на талон за покриване на нормите, удостоверение за правоспособност, документ за здравен статус и сключен договор за работа с фирмата. Извършва се преглед на оборудването на спасителния пост, изискват се протоколи от извършен микробиологичен и химичен анализ на водата за къпане, документ за регистрация на обекта и документ от фирма, извършваща ДДД профилактика за обеззаразяване на тревните площи.
Във връзка със започването на активния сезон собствениците на басейните извършват микробиологични и химични анализина водата. Към момента в лабораториите на РЗИ Пазарджик по заявка на клиенти са изработени проби по микробиологични показатели от 24 закрити и 43 открити басейна. От тях 8 са нестандартни (Инструкция 34 на МЗ). По химични показатели са изработени проби от 2 закрити и 31 открити басейни, няма нестандартни.
По държавен здравен контрол са извършени химични анализи на проби води от 13 закрити и 6 откритибасейна, както и микробиологични анализи на проби води от 23 закрити и 13 открити басейна. Несъответстващи на нормативните изисквания по микробиологични показатели са 4 броя проби. Издадени са предписания за предприемане на спешни хигиенни мерки, съставени и връчени са 4 акта. След предприемане на коригиращи действия от страна на собствениците на басейни, се извършва повторно пробонабиране на води за лабораторен анализ.
Проверките на РЗИ по текущ здравен контрол ще продължат до приключване на летния сезон.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.