четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Засилен контрол над водоизточниците от областните здравни инспектори

Завишава се вниманието на общините за стриктно спазване на всички здравно-хигиенни изисквания при експлоатация на обектите: ефективно и системно извършване на обеззаразяването и пречистването на питейните води, качествено измиване и дезинфекция, правилно съхранение на суровините и готовата продукция, спазване на лична хигиена и др.

Това е част от целта на писмо до регионалните здравни инспекции Министерството на здравеопазването разпореди предприемането на мерки за ограничаване възникването и разпространението на епидемични взривове и епидемии, във връзка с усложнената метеорологична обстановка в България и някои съседни страни и възможността за предстоящи обилни валежи и градушки на територията на голяма част от страната, създаващи риск от наводнения.
От Регионалната здравна инспекция в Пазарджик съобщиха, че осъществяват засилен контрол на обектите с обществено предназначение, на водоизточниците и водоснабдителните обекти и съоръжения, предназначени за питейно-битово водоснабдяване, обектите за производството на бутилирани натурални минерални изворни и трапезни води, детски и учебни заведения.
Предприемат се всички мерки за осигуряване на необходимите количества чиста и безопасна питейна вода в районите и населените места, застрашени от наводнения с прекъснато или несъответстващо на здравните изисквания водоподаване, като се проследява тяхното стриктно и своевременно изпълнение.
Контролът на качеството на питейната вода се засилва, особено в населените места, попадащи в райони, засегнати или застрашени от наводнения, в които водоснабдяването не е прекъснато. При необходимост (влошаване качествата на питейната вода, създаващо риск за здравето на хората, заливане и замърсяване на водовземни съоръжения и системи за централно водоснабдяване), водоподаването се спира или се забранява ползването на водата за питейно-битови цели, след издаване на съответната заповед от РЗИ – Пазарджик.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.