четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Употребата на кокаин в областта се увеличава

Последното проучване на РЗИ – Пазарджик за разпространението на наркотици сред ученици на възраст 14-18 г. в областта показа, че пушенето на „трева” и употребата на лекарства, влияещи върху централната нервна система, в комбинация с алкохол, са най-разпространени сред тийнейджърите.

Изследването е направено по повод предстоящия на 26 юни Международен ден за борба с наркоманиите.
47,2%  или на всеки втори от анкетираните е била предлагана дрога, което показва, че наркотичните вещества стават все по-достъпни.
46,3% са отговорили, че знаят откъде могат да закупят наркотици.
78,7% от запитаните са потвърдили, че са запознати с вредното въздействие на наркотиците върху човешкото здраве.
Според проучването младежите по-често злоупотребяват с алкохол и тютюнопушене, а употребата на наркотици все още не е масово разпространена.
Данните на Националния Фокусен център (Focal Point) в областта на наркотиците и наркоманиите за употребата на наркотици в България, сочат че в България най-проблемното вещество е хероинът (над 90 % от търсещите лечение в София го имат като основно вещество).
Броят на проблемно употребяващите хероин продължава да се увеличава, макар и с по-умерени темпове, отколкото в средата на 90-те години. Сега вероятното годишно увеличение е в рамките на 2-3000 души за страната.
Леко се увеличава присъствието на канабиса като съпътстващо на основното вещество (най-вече хероин) при търсещите лечение. Прокрадват се някои нови признаци по отношение на рисковото поведение сред проблемно употребяващите.
Постепенно намалява употребата на използвани игли и спринцовки, което е добра предпоставка за намаляване на здравните щети извън основната – самата употреба.
Проблемите с употребата на наркотични вещества навлизат и сред различните етнически групи в България – преди всичко в ромската общност. Забелязва се увеличение на ромите, търсещи лечение.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.