четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Проф. Владов извърши поредна трансплантация

Във ВМА приключи поредната трансплантация на черен дроб, съобщиха вчера от Военномедицинска академия.

Екипът на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия, извърши присаждане на черен дроб по спешност на 51-годишен мъж с последен стадий на чернодробна цироза. Донорът е 44-годишна жена от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт. Трансплантацията е протекла с минимална кръвозагуба за около 5 часа, пациентът е екстубиран веднага на операционната маса. В момента е преведен в реанимацията, контактен е и диша самостоятелно.

Това е 35-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам. През 2013 г. бяха извършени общо 5 чернодробни трансплантации – една през януари, две през май, една през септември и една през ноември.
Ръководството на Военномедицинска академия и екипът от специалисти, осъществили чернодробната трансплантация, благодарят на близките на донора за високохуманния жест, както и на колегите от кюстендилската болница за бързата и адекватна реакция и професионално извършената експлантация.
Проф. Владов е началник на хирургичното отделение в панагюрската болница от 1998 година до 2000 година. През 2012 година бе отличен от Ротари Панагюрище с приз за прослава на Панагюрище и България за приноса му в световната медицина и избирането му за член на Френската академия по хирургия.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.