четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Десетки роми се преглеждат в МБАЛ „Събо Николов”

Прегледи на роми, които са пожелали да бъдат прегледани от различни специалисти, се извършват в Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов” ООД.

Основната координация извършват здравният медиатор Боянка Врагова и Петя Дишева, статистик в болницата, със съдействието на Общината и здравното заведение, чийто шеф е д-р Мая Влайкова.
От началото на юни преминалите през „Събо Николов” роми са 20, прегледани от специалисти по вътрешни болести, като част от тях са и хоспитализирани, 31 жени са преминали през акушеро-гинеколог, по трима пет са били при невролог и шест при хирург. Здравният медиатор в общината уточни, че над 100 са записалите се при нея с желание да консултират различните си оплаквания само за седмица. Дишева допълни, че прегледите ще се извършват докато има интерес, като предстои и кампания за роми, които се осигуряват.
В немалка част от случаите пациентите от ромски произход са неосигурени, като лечението им се поема от „Социално подпомагане”, в случай че отговарят на условия като липса на доходи, имоти на тяхно име, влогове над 500 лева.
Още по темата – четете в тазседмичния брой на в-к „Още ПЛАМ”

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.